Världskända varumärken och färgers budskap

Färger i olika varumärkens logotyper skapar ett snabbt sätt för kommunikation av budskap och betydelser. Människans sinne ärprogrammerat för att reagera och påverkas av färger. Ett exempel är i trafiken där rött ljus betyder stopp och grönt ljus kör. Det är förmodligen den mest kraftfulla form av icke-verbal kommunikation som varumärken kan använda.

Det är viktigt att förstå innebörden av färger som kommer att användas i ett varumärke. Till exempel kan en flyttfirma i Stockholm förstärka sitt varumärke genom lämpliga val av färger som förknippas med flyttjänster. Viss kännedom om området där färgen kommer att användas är bra eftersom olika färger kan ha varierande betydelser beroende på region, land och kultur. Fyra färgers betydelser och budskap presenteras härefter.

  • Röd: Rött är en stark färg. Den kan provocera fram starka känslor som styrka, kraft, energi och till och med konflikter som sträcker sig från krig till kärlek och passion. Varumärket Red Bull använder en röd nyans i sin logotyp, ett utmärkt val då Red Bull representerar ett varumärke för en energidryck.
  • Rosa: Detta är en feminin färg som kombinerar känslor av finkänslighet och mjukhet. Exempelvis är den rosa färgen mycket framträdande i Mattels Barbie-logotyp. Det är en färg som passar med idén om en leksak för flickor.
  • Gul: Den gula färgen representerar solljus och lycka. Gul är en energisk färg och den mest förnimbara färgen av alla. Framgångsrika företag som McDonald’s använder den i sin logotypdesign för att fånga uppmärksamhet, skapa lycka och värme i samband med deras slogan “I’m Lovin’ It”.
  • Orange: Orange är en kombination av rött och gult och kännetecknas av var och en av dessa färger. Även om orange är mindre intensiv än röd har den mycket styrka. Det är en mer lekfull och ungdomlig färg än röd. Orange var Nickelodeons val av färg för att representera en lekfull och rolig logotyp, ett perfekt val för dem vars främsta publik är barn.
shesha