Miljövänlig inomhusfärg

Att måla med vattenbaserad färg kan låta som en harmlös historia då man målar om väggarna i hemmet. Men bara för att en färg är vattenlöslig, och alltså går att lösa upp med vanligt kranvatten, behöver den inte var det mest hälsosamma alternativet. Även från sådana färger kan skadliga ämnen lossna och blandas ut i inomhusluften, som de boende andas in. Det kan även vara olika skillnader på olika fabrikat. Det är bland annat farliga VOC ämnen som kan släppas ifrån färgen och orsaka irritation för känsliga luftvägar.

Inga klara regler

Det finns inga tydliga regler i Sverige kring hur mycket VOC ämnen som kan tillåtas frigöra sig från exempelvis väggfärg. Det finns vissa regler kring hur stor del VOC ämnen som från början får användas i färgen, men i andra länder finns mycket hårdare krav. Det råder delade meningar om hur man bäst ska komma till bukt med detta eventuella hälsoproblem. Det viktigaste är att inte flytta in i ett nymålat rum för tidigt. Man bör således alltid vänta några dygn med att flytta in i ett nymålat utrymme. Ett alternativ till att måla om, är att välja ut en läcker plansch från Dear Sam och ge väggarna hemma nytt liv.

Hör efter i färgaffären

Vänder man sig till en färghandlare kan man få hjälp att välja ut en passande färg. Är man bekymrad över om färgen eventuellt kan vara skadlig, exempelvis i sovrum, bör man fråga runt bland olika handlare för att få en så bred kunskapsbas som möjligt, för att välja rätt färg. I framtiden hoppas man att nya restriktioner kan göra valet lättare för konsumenten att alltid välja en så pass miljövänlig inomhusfärg som möjligt. Ju fler kunder som frågar om sådan färg, desto snabbare kommer färgbranschen att förbättra läget.

shesha