Inred med färger

Det enklaste sättet att skapa en ny atmosfär i ett hem är att använda sig av färg. Här kommer några tips och idéer för hur man bäst gör det. Genom att känna till några enkla grunder blir det enklare att använda färg som ett värdefullt verktyg då hemmet inreds. Här är de vanligaste färgnyanserna och deras användningsområden.

Grönt

De flesta ser förstås gröna toner som naturens egna färger. Grönt brukar ses som en trygg färg som även signalerar växande och expansion. Väljer man ljusa toner av grönt skapar man betydligt mer energi än en mer dov grön färgskala som exempelvis salviagrön. Grönt kan även vara en bra grund då man använder ekologiskt producerade material. Grönt kan fungera snyggt med rena ytor som trägolv. Då kan en rejäl golvslipning där ansvarsförsäkring ingår komma väl till pass. Ett nyslipat trägolv, tillsammans med gröna nyanser kan bli en riktigt fin fullträff.

Rött

Det är inte så ofta man ser röda rum och det är inte så konstigt. Rött signalerar till stora delar varning, eller en signal om fara. Tänk bara på trafikskyltar som stoppskylten. Forskning visar att rött även kan höja pulsslagen under vissa förutsättningar. Detta bör man tänka på om man vill skapa rum att vila i. Vill man däremot skapa annorlunda rum med mycket energi, fart och fläkt, kan rött vara ett intressant alternativ.

Lila

Lila förknippar många med andlighet och kanske även ärlighet. Det är en stor skillnad vilken nyans man väljer. Ju ljusare nyans man använder, desto mer närmar man sig det röda hållet. En riktigt mörk nyans kan tvärtom föra tankarna mot det svarta. Lila kan passa bra till ett rum som ska vara rofyllt.

Orange

Orange är en riktigt energisprakande färg som kan föra tankarna till eld. Den kan passa bra till olika samtalsrum och platser där möten ska äga rum. Många tycker den är mer vilsam än gult, vilket kan vara bra att ha i beaktande.

Blått

För en mer elegant och lyxig färgkänsla är blått att föredra. Liksom grönt, kan även blått kännas som en naturfärg, se bara på himlen och havet. Blått kan förknippas med stillhet och rofylldhet. Blått kan även inge trygghet och kännas mer traditionellt.

shesha