Svart och vitt

Om man vill ha det riktigt enkelt och om man egentligen inte är speciellt intresserad av färg i eller utanför hemmet kan det vara en idé att välja kulörer som svart och vitt. Man kan till exempel välja helt vita väggar, golv och vitt tak och sedan inreda fritt. Om man vill ha ett lättstädat golv kan det svarta vara rätt val. Smuts och damm syns inte så väl. Dock bör man vara medveten om att svart gör utrymmen mörka och de kan också kännas en hel del mindre.

Svart och vitt i olika varianter

När man ska välja svart eller vit färg kan det vara bra att komma ihåg att de finns i flera olika varianter. Båda färgerna finns i matta, halvmatta och glansiga varianter och det kan vara bra att fundera över vilket resultat man vill ha när målningen är klar. Golv kan ofta bli fina med glasiga färger och det blir ofta också lite lättare att städa eftersom att smuts inte biter sig fast lika mycket på glansiga ytor. På väggar kan ett mattare resultat vara bra. Om man väljer en glasigt färg kan ljus reflekteras och det kan bli mycket jobbigt om man sitter och tittar på TV eller spelar något spel. Den glansiga färgen kan göra att det blir svårt att se vad som händer på skärmen, och det gäller speciellt om man väljer att måla väggarna vita.

Nackdelar med att välja svart eller vitt

Trots att det finns flera fördelar med att välja färger som svart eller vitt finns det också ett par nackdelar som kan vara bra att tänka på. Man kan inte bortse från att vita väggar, vitt golv och liknande tar åt sig en hel del smuts och den syns dessutom mycket tydligt. All vit färg går inte heller att tvätta av och det gör att man kan behöva måla om när det blir en fläck eller liknande och man inte vill ha den kvar. När man målar svart kan det vara svårt att sedan måla rummet vitt igen om man ångrar sig. Det kan krävas många lager färg och trots det finns risken att det svarta lyser igenom. Ett litet rum kan också kännas mycket mindre och mörkare. Många gånger kan det kännas lite deprimerande att gå in i ett svart rum.

shesha