Att måla om i samband med en flytt

Ibland kan det vara så att man behöver eller vill måla om i samband med att man flyttar. Det kan handla om skadade väggar, om golv som inte är så vackra, eller så finns det en tapet man inte gillar i bostaden. Men hur går man tillväga om man måste måla om i samband med att man flyttar?

Åtgärda skador i en hyreslägenhet

Om man har hyrt en bostad eller en lägenhet kan det förekomma skador på tapeterna. Spikhål och dylikt är i regel okej, likaså mindre fettfläckar i köket. Men däremot kan man få åtgärda fettfläckar som blir om man inte använder sänggavel, eller om en katt klöst på tapeten. Det billigaste alternativet är i regel att måla över skadorna. Kattklös kan man behöva slipa ner innan man målar. När det gäller åtgärdandet av skador ska det dock vara fackmannamässigt gjort. Om så inte är fallet kan man trots allt få betala ersättning till ägaren av bostaden.

Varna för nymålat

Om man målar ett rum och sedan anlitar flytthjälp är det klokt att sätta upp skyltar på dörren som talar om att det är nymålat. Personalen kan annars inte veta var färgen torkat och inte. Om man ska ha visning och färgen inte har torkat är det också bra att varna. Annars kan man riskera att jobbet behöver göras om igen.

Att välja billig eller dyr färg?

När det gäller färg finns den i både dyr och billig variant. Det som brukar vara typiskt för billigare färger är att de har en lite sämre täckningsförmåga. Om man bara ska fräscha upp färgen i ett rum kan dock en billig färg fungera. Är det en utomhusfasad som ska målas kan det dock vara klokt att lägga lite mer pengar på färgen, likaså om man till exempel väljer att måla ett golv. Ju mer slitage den målade ytan riskerar att utsättas för, desto bättre färg behöver man för att resultatet ska hålla.

Måla i samband med inflytt

Ibland kan man behöva måla i samband med att man flyttar in i en ny bostad. Det kan vara så att man inte gillar färgerna, eller så är väggarna i dåligt skick. Det finns egentligen inte några hinder för att måla i samband med att man flyttar in. Det kan dock vara klokt att inte sätta in allt för mycket möbler och saker där man ska måla.

Kan man måla allt själv?

I regel kan man måla det mesta på egen hand. Det kan dock vara bra att ha lite kunskaper om hur man går till väga för att resultatet ska bli bra. Om man inte kan stå på stege, eller om man har problem med att arbeta med uppsträckta armar en längre stund kan det dock vara klokt att be om hjälp.

shesha