Rengöring av penslar och annan utrustning

När man målar är det inte bara ett bra förarbete som ska göras utan man måste också tänka på att det finns en hel del arbete att göra efteråt. Man måste se till att mallar, penslar, tråg och liknande görs rent ordentligt. Färgburken ska återförslutas och när målningsarbetet är klart ska eventuellt skyddspapper och all tejp tas bort. Men hur rengör man egentligen den använda utrustningen på bäst sätt?

Rengör direkt

Om man håller på med ett stort målningsarbete kan det kännas frestande att låta sakerna ligga om man behöver ta en paus eller inte kan fortsätta med målningen samma dag. Det är dock mycket dumt. Man bör rengöra sakerna direkt när man vet att man inte kommer tillbaka till målningen inom ett par minuter. Saker som får ligga med färg på sig kan snabbt bli totalt oanvändbara. Det bästa är att ha en hink med vatten eller lösningsmedel beroende på färgtyp stående. När man inte ska använda en viss pensel eller roller mer sätts den ner i hinken och rengör sig på så sätt på egen hand. När man är klar sköljer man ur penseln eller rollern och lägger den på tork på lite papper eller på en trasa.

Rengör mallarna

Om man använder mallar när man målar är det viktigt att de rengörs noga mellan olika färger och mellan olika dagar i målningsarbetet. Gammal färg kan smeta av sig och om flera lager färg samlas på mallen och inte tas bort kan mallen börja läcka när den inte sluter tätt mot underlaget.

Rätt rengöringsmedel

När man rengör sin måleriutrustning är det bra att hålla sig till medel som inte är giftiga på något sätt. Om barn är med i arbetet är det extra viktigt att de också kan lära sig att göra rent utan att medlen ska vara farliga för dem.

shesha