När är färgglatt ett bra val?

När man målar kan man välja att bara använda sig av en färg eller av flera olika som målas i mönster. Man kan rent av måla en stor regnbåge på väggen, eller varför inte måla barnens golv i färgglada rutor? Det finns flera anledningar till varför det kan vara bra att använda sig av mycket färg när man målar. Här tar vi upp några av de anledningar som finns.

Roligare omgivning

En mer färgglad målning kan ge en mer inspirerande och rolig omgivning. Det spelar ingen roll om man målar en hel vägg, flera väggar eller blandar olika mönster på väggen. Färg livar upp stämningen rejält och det kan göra att man får större lust att vara i det aktuella rummet och dessutom kan man leka runt en hel del med inredningen i övrigt. Det gäller dock att inte rädas olika nyheter och man får inte vara rädd för att sticka ut.

Färgglatt barnrum

Barn gillar ofta färger och mönster. Så länge barnen är små kan det vara mycket populärt att måla olika djur, seriefigurer med mera på väggar eller i taket. När barnet växer kan det dock bli oroligt över att bli retat om kompisar kommer hem och får se målningarna. Då kan det vara läge att måla om så att rummet blir mer enfärgat.

Kan lätta upp stämningen

Man kan inte bortse från att en vägg i lite mer annorlunda färg ofta livar upp och skapar samtalsämnen. Besökare kan till exempel diskutera kring färgen, och som boende i bostaden kan man känna sig mer fri gällande inredning och färgsättning om det redan finns glada färger i rummet. Färger innebär glädje för alla, även om alla kanske inte vill ha samma färger i hemmet.

Smuts syns mindre

En annan fördel med att måla mer färgglatt är att smuts och fläckar inte syns lika tydligt. Det är också betydligt lättare att måla över fläckar och annat med en färgglad färg, än med vitt. Om man får en fläck kan man också måla ett mönster på väggen och se till att det döljer fläcken. På en vit vägg kan man också då och då se att smuts och liknande biter sig fast väl. Ofta behöver man torka av den och se till att den håller sig ren. Samma sak gäller för golv. Med en glatt färgad yta syns smutsen inte lika väl och man behöver inte städa lika ofta.

shesha