Hur människan påverkas av färger

Olika färger i vår omgivning påverkar oss på olika sätt, utan att vi tänker på det. Vi utsätts dagligen för färgassociationer på mest vardagliga sätt. Ta till exempel kranen i badrummet. Rött står för varmt och blått för kallt. Här skulle man kunna associera till naturens eld och is. Vi har också i ryggmärgen att rött står för stopp eller av, medan grönt betyder gå eller på. Att den röda färgen stått för fara sedan långt tillbaka i tiden gör det lätt att förstå varför färgen används som “stopp”. Att grönt skulle bli dess motsats var dock inte klart. Från början var det tänkt att det skulle vara vitt. Men en tågolycka på 1830-talet i USA, när en lokförare tog det vita ljuset för en vanlig lampa, förändrade saken och det vita ljuset byttes mot grönt. Varför just grönt är det ingen som vet. Vi har också kommit att ge färger olika egenskaper för att spegla det mänskliga sinnet. Rött brukar förknippas med kärlek och blått för nedstämdhet. Den gröna färgen har fått bli avundens färg.

Färgers symbolik

Rött brukar förknippas med kärlek,värme och passion, men också med blod och död. Färgen röd anses ha en uppiggande effekt. En undersökning i Aten år 2004, som innefattade taekwondo, boxning och brottning, visade att de med röda dräkter vann över de blå i 55% av fallen. En liknande undersökning gjordes 2009 och tyska forskare drog samma slutsats. Här var det fotbollslag som jämfördes och lagen med röda dräkter vann runt 10% oftare än sina motståndare. Forskarna tror att detta beror på att färgen rött har egenskaper som skrämmer motståndaren medan de som bär rött känner sig säkrare.

Gult brukar förknippas med optimism och glädje. Gult kan också vara uppiggande. Den ger en antydan om spontanitet, men även om instabilitet. Hos hinduerna betyder gult lärande och kunskap, medan munkarnas saffransgula kläder symboliserar avhållsamhet.

Orange brukar associeras med positivitet och känslosamhet.

Grönt förknippas med naturen, tillväxt och harmoni. Den har en lugnande effekt och får oss att bli mer fokuserade.

Blått är intelligensens och pålitlighetens färg. Färgen kan ha en lugnande effekt och ett blått rum uppfattas ofta som svalt, särskilt i ljusare nyanser.

Lila är mystikens och lyxens färg. Den ska också göra oss mer kreativa.

Brunt är det organiska och jordnära. Färgen förknippas även med det maskulina.

Svart länkas ofta till ondska, mörker, död och sorg, men associeras också med det sofistikerade och makt.

Grått är den intetsägande färgen. Ibland kopplas tidlöshet till färgen grått.

Vitt är renhetens och oskuldens färg.

Färger för vår omgivning

Alla påverkas inte på samma sätt av färger. Men i den mån vi påverkas om än aldrig så lite, kan det vara klokt att tänka ett varv till när vi väljer kulörer till våra rum från hyllorna med trådbackar och skenor hos Barahandtag där färgpytsarna står på rad. Kanske sovrummet borde vara i en ljust blå nyans för lugnets och svalkans skull. Arbetsrummet bör kanske gå i en lila nyans. Rummet där vi slappar ska kanske vara grönt? Hur som helst så borde man kanske åtminstone inte måla sovrummet rött.

shesha