Ljusa kulörer och lämpliga områden för dem

I de allra flesta hem stöter man på ett eller flera rum som är ljusa till färgen. Många gånger väljer man att måla närmast hela bostaden vit eftersom att färgen är så otroligt lätt att matcha och dessutom kan man enkelt sätta till färger själv om man vill. De ljusa kulörerna är dock inte bara vitt vilket många tycks tro. Alla färger finns i mer eller mindre ljusa varianter, ibland så pass ljusa att det är svårt att se om det är vitt eller färgat om ljuset inte lyser på rätt sätt. Man kan till exempel välja att måla en eller flera väggar med ljusa toner av rosa, gult, blått eller brunt. Under början av 2010-talet var det mycket populärt att måla väggarna vita och sedan ha en fondvägg i ton av ljus nougat. I reportage i tidningar sågs den här typen av väggar flera gånger och fenomenet spreds allt mer. De ljusa hemmen blev vanligare och mer och mer stilrena.

När passar ljusa färger?

Man kan i regel säga att ljusa färger passar överallt, i alla typer av rum och även utomhus. Om färgen används ute bör man dock tänka på att toner av gult kan locka till sig en hel del insekter som flugor och getingar. Inomhus behöver man inte tänka lika mycket på det. Fördelen med att ha ljusa färger som ligger nära vitt eller grått är att man kan inreda helt fritt. Man behöver inte hålla sig till en viss färgskala för att det ska se bra ut utan man kan tillsätta precis vilka färger man själv vill för att man ska kunna trivas i sitt boende. När det gäller de ljusa färgerna kan man också skapa gradienter så att färgen gradvis blir mörkare ju längre ner på väggen man tittar. Det kan ge häftig effekt även i mindre rum.

Blir ljusa färger kalla eller för sterila?

Ibland kan man tycka att ett rum blir kallt eller för sterilt och sjukhuslikt om det målas med ljusa färger, eller helt vitt. Det kan dock avhjälpas med en mörkare fondvägg, eller genom att man väljer ljusa färger som är matta eller som har en lite tydligare underton. Genom att tillsätta tyger, detaljer och annat i kraftigare färger kan man också få bort den kalla och kyliga känslan. Även mattor är bra för att ge ett varmare intryck och de kan antingen matchas med färgen på väggarna eller med inredningen i övrigt. Om det är ett golv som ska målas bör man dock tänka på att ljusa golv ofta ser smutsigare ut än mörka varianter och samma sak gäller för väggar i kök eller tvättstugor. Fläckar, spill och liknande syns väl och kan vara svårt att få bort.

shesha