Färg för väggar inomhus

När man ska måla väggar inomhus finns det väldigt många olika färgvarianter att välja mellan. Många gånger kan det vara så att man behöver köpa in flera färger om man ska måla väggar i många olika rum. I badrum behövs det till exempel en helt annan färg än i vardagsrum. Men vad är bra att tänka på när man ska välja färg till väggar?

Ska väggen tåla väta?

Om man ska måla en vägg i ett badrum eller vid en diskbänk är ett krav ofta att väggen ska tåla väta. Färgen ska till exempel inte börja blöda bara för att man råkar stänka lite vatten på den. När det gäller färgen kan det också vara bra att fundera över om man vill kunna torka av den med en fuktig trasa eller liknande. Om man har barn eller husdjur kan det vara extra bra med den möjligheten. Om man får ett tassavtryck eller en smutsig hand på väggen kan det vara värt att kunna torka bort det lite smidigt iställlet för att man ska behöva måla om hela väggen.

Matt eller blankt?

Beroende på vilket uttryck man vill att väggen eller väggarna ska ha kan man välja mellan antingen blank eller matt färg. Ibland kan det vara snyggt att ha en blank fondvägg och en huvudfärg i matt variant.

Färgens hållbarhet

Även inomhus måste väggfärg tåla en del och de ska dessutom täcka bra. Ju sämre täckförmåga färgen har, desto mer färg går det åt och om väggen har mönster eller är mörk kan det vara helt omöjligt att täcka den helt. Det är också klokt att välja en färg som är relativt hållbar. Den ska inte repas bara för att man råkar gå emot den med en nyckel eller skrapar i lätt med en möbel.

shesha