Färg för tak

Ibland kan det finnas anledning att måla om taket inomhus. Det kan till exempel vara så att man vill ha en annan färg i taket. Om man har ett furufärgat tak kan bostaden lätt kännas liten och mörk. Genom att måla taket vitt kan man få det att kännas som att takhöjden blivit större och dessutom blir bostaden mycket ljusare.

När är det dags att måla taket?

Ibland har taket inte blivit målat på flera år. Det kan finnas hål efter lampor och dessutom blir tak lätt missfärgade av rökning, avgaser med mera. Om man tar en trasa och torkar i taket kan man snabbt se att det dyker upp fläckar och det är otroligt svårt att få taket rent med en jämn färg överallt. Då är det dags att måla om hela taket så att det blir fräscht.

Förberedelser inför takmålning

Om man ska måla taket är det viktigt att förbereda utrymmet ordentligt. Om alla väggar, lister och golv ska målas behöver man inte täcka in lika noga, men om taket är det enda som ska göras är det viktigt att man täcker ordentligt. Maskeringstejp, byggplast eller papper fungerar bra för att täcka både små och stora detaljer. Om taket har hål bör de spacklas igen och sedan är det dags att börja måla. Det kan vara klokt att använda sig av en pensel i hörn och längs kanter men när det gäller de större ytorna är en roller allra bäst för att man ska få ett täckande och jämnt resultat.

Välj rätt färg

När man ska måla taket är det bra att fundera över om man vill ha ett matt eller ett glansigt resultat. Det kan många gånger vara bra att välja ett glansigare resultat i mindre rum och mattare i stora lokaler. På så sätt minskar man risken för att ljuset ska studsa på olämpliga sätt och blända. Ibland kan det också vara roligt att måla olika mönster med färger i taket. Det ger ett blockfång utöver det vanliga. Det går också att måla med olika kulörer för att få taket att se högre ut på mitten eller liknande. Generellt sett behöver takfärgen inte vara lika tålig som annan färg eftersom att den sällan slits fullt lika mycket som ett golv eller en vägg.

shesha