Billig renovering med färg

Börjar hemmet kännas slitet och omodernt? Vill du få en fräschare bostad men har inte råd att lägga ut en hel förmögenhet på en omfattande renovering? Då lönar det sig att göra en enklare renovering genom att måla om.

Att riva ut kök, badrum och byta ut alla övriga ytskick tar mycket tid och kan blir dyrt. Om du istället fokuserar på vissa delar och målar om får du pengar över till annat. Genom att måla om väggarna samtidigt som du målar om enstaka möbler går det att skapa en helt ny känsla i ditt hem. Varför inte göra ett besök hos byggmax och fynda prisvärd målarfärg och penslar? Beställ online eller strosa runt i butiken och låt dig inspireras.

Måla om istället för dyr totalrenovering

Innan du sätter igång med att måla om gäller det att välja rätt nyanser som du trivs med och som passar i just ditt hem. Välj gärna en miljövänlig inomhusfärg eftersom miljöskadliga ämnen är negativt både för människors hälsa och för miljön i stort. Köp också in alla tillbehör du behöver till målningen samtidigt med färgen. Du behöver bland annat penslar, rollers och skyddsplast för golvet. Om väggen eller möbeln du ska måla om är smutsig eller dammig bör du torka av den innan målningen. En möbel bör också slipas lätt så att den nya färgen fäster bättre.

Vilken färgnyans du ska välja beror självklart på tycke och smak. Att välja en vit eller ljus färg är ett klassiskt val men även mörka färger passar bra i vissa miljöer. Mörka nyanser fungerar till exempel i ett sovrum eller på en fondvägg i ett rum som har mycket ljusinsläpp utifrån.

Att renovera köket behöver inte heller vara dyrt eller ta lång tid. Lacka om köksluckorna på egen hand med den färg du önskar eller lämna in dem till en lackeringsfirma. Med ny färg på luckorna och väggarna i köket känns köket omedelbart fräschare än innan. Kombinera med att byta ut gardiner och investera i vackra köksdetaljer som förvaringsburkar i glas och lyxiga kökshanddukar. Dekorera med snittblommor i en stilren vas och rustika keramikkrukor med olika typer av kryddväxter som förgyller smaken på maten.

shesha