Målarmisstag att undvika

Ska du måla om i hemmet? Härligt! Det finns få saker som är lika uppiggande som nymålade väggar i hemmet. Färg kostar inte speciellt mycket och ändå skapar det så stor förändring. Det bästa är att du kan utföra arbetet helt på egen hand, men vad är det du ska tänka på?

Att måla om är relativt enkelt och majoriteten av alla människor har någon gång tagit fram penseln för att dra det där första penseldraget och visst är det kul att måla om, men det krävs mycket förberedelse för att arbetet ska bli så bra som möjligt. Här nedan kommer du att få läsa om hemmafixarnas absolut vanligaste misstag när det kommer till att måla om i hemmet. På så sätt kan du minimera risken för att du själv gör något av dem.

Du slarvar med förarbetet

Vi vet att det kan vara väldigt lockande att bara ta fram penseln och börja måla på en gång, men om du inte gör ett ordentligt förarbete är risken stor att slutresultatet inte blir bra. Hos Buildor hittar du mängder med verktyg och redskap som du kan använda dig av för att utföra ett bra förarbete. På internet kan du hitta ett flertal olika guider som visar exakt hur du ska gå tillväga.

Ojämna och flammiga väggar

Det är inte bara förarbetet som säkerställer att resultatet blir bra. Hur du målar är också av mycket stor betydelse. Ett vanligt misstag är att man drar rollern åt både höger och vänster, kors och tvärs. Detta medför att färgen lägger sig i tjockare lager på de ytor som du går över flera gånger. Det bästa är att du arbetar med långa drag och systematiskt drar rollen uppifrån och ned över hela väggen. Låt det torka och upprepa vid behov.

Du drar inte bort maskeringstejpen i tid

För att resultatet ska bli riktigt bra är det viktigt att du använder maskeringstejp för att täcka över lister, kontakter och strömbrytare, men det är viktigt att du tar bort tejpen i tid. Många väntar alldeles för länge. Färgen hinner således torka och när du drar bort tejpen så kommer färgen att följa med, vilket kan skapa fula “fläckar”. Vi rekommenderar att du drar bort tejpen så fort du har målat klart. Då är färgen fortfarande blöt och kan således inte flagna.

Du rör på väggen efter att du har rengjort den

Innan du börjar måla på en vägg bör du alltid se till att rengöra den ordentligt med målartvätt. Därefter är det mycket viktigt att du inte rör på väggen med dina händer och fingrar. Orsaken till detta är att dina fingrar har fett och olja på sig som kan lämna spår. När du sedan målar på detta finns det risk att färgen inte fäster lika bra på dessa områden.

shesha