Olika mallar att använda

Om man ska måla en hel yta med en färg behövs ofta inga mallar eller liknande. Det räcker i de allra flesta fall med att man helt enkelt tar maskeringstejp och maskerar lister, lysknappar och annat som inte ska få färg på sig. Men om man vill måla olika motiv på väggen kan en mall vara bra att ha.

Köp mallar

Det finns färdiga mallar i plast att köpa i leksaksbutiker, butiker som säljer saker till pyssel och hos måleributiker. Om man ska använda mallen mycket kan det vara klokt att investera i en sådan. De kostar ofta inte speciellt många kronor och kan enkelt tvättas av och förvaras.

Gör egna mallar

Om man är lite händig kan man också göra egna mallar av kartong eller papp. Mallen klipps ut och fästs sedan på väggen, möbeln eller golvet med lite maskeringstejp. De här mallarna passar bäst till lite större motiv och till sådant som bara ska målas en gång, med en färg. Mallen blir annars lätt för mjuk och kan då förlora stadga och färgen kan läcka igenom. När färgen läcker igenom är det svårt att få ett bra resultat.

shesha