Fräscha upp ditt hem med färg!

Många är vi som letar efter ett snabbt och billigt sätt att förändra i våra hem. Vi vill att det ska se modernt och snyggt ut, samtidigt som vi vill fräscha till och få det att kännas nytt igen. Det finns många olika sätt att gå tillväga för att skapa denna typ av förändring. Vissa slår på stort och utför kompletta renoveringar av kök, sovrum och badrum, medan andra letar efter lite enklare alternativ.

Ett snabbt, billigt och väldigt bra sätt att skapa stor förändring i ditt hem är genom att använda dig av färg. När vi talar om färg är det lätt att man associerar detta med just målarfärg, men färg kan vara så mycket mer än så. Under en lång period rådde inredningstrenden vitt, grått och beige. Svenskarnas hem blev då väldigt moderna, men ack så trista, kalla och opersonliga. Genom att byta ut färgen på väggarna, sätta upp nya posters eller måla om gamla möbler kan du få in mer färg i ditt hem och mer liv i din vardag. Just väggarna tar upp så mycket yta av vår bostad. Måla dem i en färg som du tycker om och matcha med posters inom alla kategorier.

Ingen kostsam historia

Om man verkligen vill kan man se till att få en helrenovering för en väldigt liten kostnad. Målarfärg kan köpas relativt billigt och nya prydnadskuddar eller gardiner lika så. Färgen du väljer bör dock vara anpassad till underlaget. Det betyder att om du ska måla en möbel så ska du använda dig av snickerifärg/möbelfärg och inte av t.ex. väggfärg.

Trots att färgen i sig kanske inte är så dyr så kan det bli dyrt med både färg och ny inredning. Då kan det t.ex. vara en god idé att finansiera ditt projekt med hjälp av ett lån. Fördelen med att ta ett lån är att du snabbt får pengarna till kontot och kan komma igång, och slutföra, ditt projekt mycket snabbare. Ett lån behöver dock alltid betalas tillbaka i tid och är din ekonomi i obalans är det bättre att du tittar på andra alternativ, t.ex. att spara ihop pengarna själv.

Färg gör oss gladare

Forskning har visat att färger gör människan lyckligare, åtminstone om man tittar på en viss del av färgskalan. Färger som blått och blågrått inger ett lugn och passar därför bra i t.ex. badrum och sovrum. Färgen gul sägs göra människan gladare och lyckligare, just eftersom gul är så starkt associerad med solen. I grund och botten väljer du naturligtvis själv vilken färg du uppskattar bäst, men var försiktig med att ha för starka färger i rum där du vill koppla av. Färger som stark orange och rött lämpar sig t.ex. inte så bra i sovrum. Välj gärna ljusare nyanser här.

shesha