Förbereda inför målning

När man ska måla finns det en hel del att förbereda oavsett om det är en möbel, ett tak, golv eller väggar som ska målas. Men hur kan man förbereda målningen på allra bästa sätt?

Täck in sådant som inte ska målas

När du ska måla är det viktigt att du täcker in sådant som inte ska målas. Om det gäller väggar, golv eller tak behöver möbler och annat ofta flyttas bort och de ytor som inte ska målas täcks in. Om en möbel ska målas är det ofta lite lättare att bara lägga ut tidningar på golvet och täcka över klädsel eller liknande med plast.

Ge färgen möjlighet att torka

När man ska måla måste man också se till att det målade har möjlighet att torka. Om man ska måla utemöbler måste man till exempel se till att det är bra väder och att man kan ställa undan möblerna om det plötsligt börjar regna. Om man målar möbler kan det vara bra att måla dem i ett avskilt rum där barn eller husdjur inte får gå in innan färgen har torkat. På så sätt slipper man riskera handavtryck, färgade tassar och djurhår i färgen.

Hur tas färgen bort?

Det är också viktigt att tänka på hur färgen ska tas bort. Om man inte får bort färgen från penslar och liknande blir de till slut obrukbara. Det är klokt att välja färg och färgborttagning märkt med bra miljöval eller liknande. Det gäller speciellt om man ska vara utomhus och måla där. Med vattenbaserad färg slipper man helt tänka på lösningsmedel och liknande. Då räcker det med att tvätta av färgen med vatten.

shesha