Vit Rödögd
(albino)

Färgkoder

Namn på andra språk

Mer information

Tysk: aa __ __ __ __ Engelska: REW (red eyed white) Bottenfärg: vit
Engelsk: __ __ cc __ __ Tyska: Ögonfärg: röd
  Finska : Valkoinen punasilmä Klofärg: färglös
  Norska: Hvit rødøyd  
Danska: Hvid rødøjet
 

Kommentar

Vad som kan vara bra att ha i åtanke är att vit rödögd/albino inte är en färgvariant, utan avsaknad av färg och att alla albinos (av alla djurslag) genetiskt alltid har en färg som bara inte kommer till uttryck pga. avsaknaden av pigment. Albinism är egentligen en defekt som gör att djuret saknar enzymet tyrosinas som tillverkar färgämnet melanin, resultaten blir alltså att djuret inte får någon pigmentproduktion alls. Parar du en kanin med en vit rödögd kanin som bara har vit rödögd i stammen så har du alltså ingen aning om vilken färg du egentligen parar med.
Albinoanlaget (a) ligger på a-locus, de andra anlaget på a-locus (chinchilla, zobel och ryss) är alla dominanta över a och således kan en vit rödögd kanin inte bära dessa anlag dolt. Detta gör att man kan använda vit rödögd som en "detektor" för chinchilla, zobel och ryss. Parar man vit rödögd med t.ex. en svart och får zobeltecknade avkommor så vet man att den svarta bär zobelanlag.
Den ras som i Sverige främst förknippas med färgen vit rödögd är Vit Lant och New zealand white..
Om vit blåögd kan du läsa här.

Vad säger färgkoden?
aa __ __ __ __
Det enda vi kan veta om färgkoden när vi ser en vit rödögd kanin är att den är homozygot för albino (a). Den saknar helt färgpigment och vi vet inte vad den genetiskt är för färg egentligen. Vet man vilka färger föräldrarna har, och de inte är vit rödögda själva, så kan man ana vilken färg den är, eller om den har fått avkommor i andra färger. Men annars kan vi vara skriva _ på alla locus utom A-locuset.

Vad är en syntetisk vit rödögd?
En syntetiskt, eller falsk, vit rödögd är en rysstecknad kanin som även är wienertecknad. Den vita teckningen överlappar de färgade partierna hos den rysstecknade och kaninen ser ut som att de är helt vit med röda ögon (se bild nedan).

 

Ur standarden

Färgen skall vara ren klar och glansfull över hela kroppen. När ullen hos angora är ca 4 cm lång och däröver skiner den lite elfenbensfärgad.
Elfenben är en vit albino men på grund av pälsens struktur (satin) får håren en gulaktig ton som blir mest framträdande på partier med korta hår, huvud och tassar.
- Skaf

Bilder
(klicka på bilderna för att se dem i större format)

Normalpälsad

Raserna new zealand white och dvärgvädur

Fuchs

Rex

Lejonhuvad

Satin

På kaniner med satinpäls får pälsen en gulaktig ton och kallas därför 'elfenben'.
 

Teddy

Ungar

Öga

Syntetisk vitrödögd

Denna kanin är i själva verkar en rysstecknad kanin som även är wienertecknad. Se fläcken på svansen.
Angora

 
   
     
 

Denna sida uppdaterades senast 150117

 

Till hemsidan