Vit blåögd

Färgkoder

Namn på andra språk

Mer information

Tysk: __ __ __ __ __ xx
(allt utom aa på A-locus)
Engelska: BEW (blue eyed white) Bottenfärg: vit
Engelsk: Tyska: Ögonfärg: blå
  Finska : Valkoinen ss Klofärg: färglös
Norska: Hvit blåøyd
Danska: Hvid blåøjet
 
Kommentar

Vad säger färgkoden?
__ __ __ __ __ xx
När kaninen på det här sättet har dubbel uppsättning av genen x så kan den ha vad som helst på locus B, C, D och G och ändå vara vit blåögd. Däremot kan den inte ha aa på A-locus, då kommer den istället att bli rödögd. Man kan säga att kaninen är en enda stor vit fläck.

Vad bör man undvika (inom rasavel)?
Vit blåögd bör man inte para med andra färger än vit blåögd. I enkel uppsättning ger anlaget x sk. wienertecknade kaniner med vita fläckar lite här och där och ibland blå ögon. Anlaget kan ibland ge upphov till mycket lite vit färg, vilket innebär att man kan avla på en kanin med vit blåögd-anlag utan att veta om det och sen få vittecknade ungar i sina kullar. Detta vill de flesta uppfödare inte vara med om då anlaget är svårt att bli av med, eftersom  det kan vara svårt att veta vilka som har det. Wienertecknade kaniner kan visserligen se mycket söta och tilltalande ut men man bör inte ta fram teckningen på utställningsdjur utan endast på kelkaniner. Alt. på raskaniner som sen endast används för vit blåögd-avel.

Vanliga färgfel:
- Andra färgtoner eller hår av främmande färg.


Vit blåögd & epilepsi
Vit blåögda kaniner kan ibland ha problem med nervsjukdomen epilepsi. Huruvida det är så att genen x även styr sjukdomen eller att genen för epilepsi bara ligger nära x på kromosomen och ofta nedärvs tillsammans är oklart. Men det finns uppfödare som haft vit blåögda kaniner i många år utan att ha sett tecken på sjukdomen så det kan finnas stammar som är fria från den. Fråga uppfödaren, om du ska köpa en vit blåögd kanin, om tecken på epilepsi finns i stammen. Epilepsi är en mycket obehaglig kronisk sjukdom där individen då och då drabbas av kraftiga kramper som beror på elektriska urladdningar i hjärncellerna.

Nedsatt hörsel
Vissa uppfödare menar även att de märkt att deras blåögda vita har helt eller delvis nedsatt hörsel.
 

Ur standarden

Färgen skall vara ren klar och glansfull över hela kroppen. När ullen hos angora är ca 4 cm lång och däröver skiner den lite elfenbensfärgad. - Skaf
 

Bilder
(klicka på bilderna för att se dem i större format)

Normalpälsad

Fuchs

Rex

Lejonhuvad

Satin

bild saknas
 

Teddy

Ungar

Närbild på öga

     
     
 

Denna sida uppdaterades senast 150117

 

Till hemsidan