Tan blå

Färgkoder

Namn på andra språk

Mer information

Tysk: A_ B_ C_ dd go_ y1y2y3 Engelska: Blue Tan Bottenfärg: något ljusare blå än täckfärgen
Engelsk: Tyska:
Finska : Sininen tan Ögonfärg: blågrå
  Norska: Tan blå Klofärg: mörkt hornfärgad
Danska:
 

Kommentar

Det kan vara svårt att få tanfärgen riktigt röd på blå tan då blåanlaget späder ut även tanfärgen. Generellt sett är en blå tan ljusare i den röda färgen än en svart tan med motsvarande genetiska rödförstärkning. Ibland kan de se ut att vara otter fast de genetisk är rödare än vad man tror.

Vad säger färgkoden?
A_ B_ C_ dd go_ y1y2y3
Det som skiljer denna färg från grundfärgen viltgrå är:
- Det är otter, vilket innebär att täckhåren inte är bältesindelade som på en viltfärgad, men viltzonerna finns kvar, det ger otter svart.
- Den är rödförstärkt vilket innebär att viltzonerna (de områden som saknar eumelanin) är extra röda pga. extra produktion av det rödgula färgämnet feomelanin, detta ger tan svart.
- Den är även blå, så all färg 'späds ut' till en blekare nyans. Den svarta färgen blir blå och den röda tanfärgen blir inte fullt så röd som hos svart och brun tan.

Vanliga färgfel:
Tan
- Svag teckning
- Svagt eller ojämnt fördelade stickelhår på sidorna.
- Ljus bottenfärg på buken.
- Avsaknad av en eller flera teckningar
- Starkt blandad täckfärg
Blå
- Ojämn färg
- Brunton, pga solblekning.


Ur standarden:

Teckningens färg är tanfärgad, kraftigt lysande rödbrun, ju starkare färg desto bättre.

Huvudets teckning
Huvudet har teckningsfärgen i näsborrarnas rand, en ring omkring ögat samt längs käkarnas kant. Teckningen längs käkarnas kant fortsätter ända upp till nackkilen, så att huvudets nedre kant inramas av teckningsfärgen i en ring runt huvudet. Nackkilen har en blandning av grundfärgen och teckningsfärgen och blir därför inte så ren i färgen som den övriga teckningen. Nackkilens teckning fortsätter upp mellan öronen, sett framifrån ses teckningen som två färgade fläckar vid öronroten. Öronen är infattade med teckningsfärg och har ljudöppningarna i teckningsfärgen.

Kroppens teckning
Kroppen har teckningsfärgen på bröstet, buken, insidan av benen, undersidan av svansen samt som stickelhår på sidorna. Bröstets färg går direkt över i bukens. Buken skall vara fri från hår i grundfärgen. Längs sidorna och ca 2/3 av kroppens höjd sitter jämnt fördelade stickelhår i teckningsfärgen som skall räcka långt utöver de grundfärgade täckhåren. Ju fler och längre stickelhår desto bättre.
- Skaf

 

Bilder
(klicka på bilderna för att se dem i större format)

Normalpälsad

Fuchs

bild saknas

Rex

Lejonhuvad

bild saknas
 

Satin

bild saknas
 

Teddy

bild saknas

Ungar

Tan egern t.v. och tan blå t.h.

     
     
 

Denna sida uppdaterades senast 170407

 

Till hemsidan