Mantelteckning

Färgkoder

Namn på andra språk

Mer information

Tysk: __ __ __ __ __ Kk Engelska: Butterfly Bottenfärg: vit på vita partier på på färgade partier enl. resp. färg
Engelsk: __ __ __ __ __ Enen Tyska:
Finska : Viittakuvio Ögonfärg: enl. resp. färg
  Norska: Klofärg: färglös
Danska: Kappetegnet
 

Kommentar

Manteltecknad är en brokad kanin när den färgade delen bildar som en mantel över huvud och överkropp. En manteltecknad med för lite vitt är undertecknad och med för mycket vitt är övertecknad. På viltfärger kan det vara svårt att se om de är färgade på buken då pälsen ju är vit där även på en viltfärgad. Man kan ta reda på om buken är färgad genom att blåsa i pälsen, är bottenfärgen på buken mörk så är den färgad.
Om anlaget förekommer i dubbel uppsättning (KK) kallas det "vitscheck" eller "dubbelbrokad", dessa har i regel färre färgade områden än om de skulle ha enkel uppsättning. Tyvärr verkar detta tillstånd följas av mag- och tarmproblem och många av dessa individer uppnår aldrig vuxen ålder. Tillståndet kallas Megacolon och ett arbete om det finns att läsa här. Det verkar dock förekomma olika mycket i olika linjer vilket kan vara förklaringen till att den del brokade raser, så som de olika scheckarna, trots allt inte alltid har dessa problem. Det rekommenderas att man undviker att korsa två brokade kaniner, som då skulle ge teoretiskt sett 25% vitsckeckiga ungar. Man bör också tänka på att färgvarianter som vit blåögd och vit rödögd kan bära allelen K dolt och därför kan problemet uppstå även på dessa färger.

Man får ofta höra att kombinationen mantel + mantel ger de bästa mantlarna. Anledningen till att detta stämmer är att man parar två kaniner där man vet hur färgutbredningen ser ut. Även enfärgade kaniner har andra anlag (dolda) för färgutbredning även om de inte kan ha anlag för brokning och parar man med en enfärgad så vet man inte alltid vilken färgutbredning den nedärver. Den bästa kombinationen borde vara att para en mantlad kanin med en enfärgad med bra mantlar i stammen, då är det stor chans att de själva har bra anlag för färgutbredning.


Bild från Nordisk Kaninstandard

Vanliga teckningsfel:
Vita fläckar i de färgade partierna
Färgade fläckar på buken eller mörk bottenfärg på buken
Mycket vit färg på huvudet (mer än 50% är diskvalificerande

Ur standarden:
"Djurens grundfärg är vit med teckning i någon i standarden godkänd färg eller i kombination med Zobel - eller Japanteckning i färgen svart/gul eller blå/gul. Kroppen skall vara manteltecknad. Manteln täcker största delen av ryggen och sidorna. De färgade partierna täcker största delen av huvudet samt öronen i sin helhet. Enskilda vita fläckar i pannan och på nacken t o m skulderbladen är inget fel. Enskilda färgade fläckar på buken och benen är inget fel." - Skaf

Bilder
(klicka på bilderna för att se dem i större format)

Normalpälsad

Fuchs

Rex

Lejonhuvad

bild saknas
 

Satin

bild saknas
 

Teddy

bild saknas

Ungar

Magbild

Undersidan på en kanin med mycket bra mantel.

Mantel + japan

I kombination med brokningsanlaget uppträder japanteckning i små 'blommor' istället för i större fält. Kallas ibland 'trefärgad'.

Övermantlad/undertecknad

Eftersom det genetiskt sett är det vita som är teckningen så säger man att en kanin med för lite vitt är undertecknad. Man säger ibland också övermantlad för att manteln är för stor. Det kan vara lite förvirrande.

   
     
 

Denna sida uppdaterades senast 170406

 

Till hemsidan