Japantecknad brun/vit

Färgkoder

Namn på andra språk

Mer information

Tysk: achi_ bj_ cc D_ G_
achi_ bj_ cc D_ gg
achi_ bj_ cc D_ go_
Engelska: Chocolate Magpie Bottenfärg:
Tyska: Ögonfärg:
Finska : Ruskeavalkoinen japanilainen Klofärg:
Engelsk: A_ bb cchd D_ ej_
aa bb
cchd D_ ej_
a
t_ bb cchd D_ ej_
Norska:
Danska:

Kommentar

Japanteckning är godkänt både i viltfärgad och enfärgad variant. Färgen förekommer även som otter och kan vara väldigt svår att skilja från de två andra varianterna. De viltfärgade blir normalt bäst i färgen då enfärgade kan få mask (som på en madagaskar) och göra teckningen lite diffus.
Hos den vita japanvarianten är den chinchillanlaget som reducerat den gula färgen. Den enfärgade varianten lämnar ofta en tydlig mask i ansiktet, som på en sallander. Därför är även här den viltfärgade varianten bäst.
Även zobelanlaget reducerar gul färg men här syns ofta en tydlig zobelteckning i ansiktet. Resultatet blir en siames med japanteckning, dessa kan vara mycket svåra att skilja från en sallander med japanteckning.
Kan ha rubinglans i ögonen.

Vad säger färgkoden?
achi_bj_ cc D_ G_
I just denna kod är färgen viltfärgad, men japanteckning kan även förekommer som enfärgad (gg) pch otter (go_).
Det som skiljer denna färg från viltgrå är att:
- Den är japantecknad, den svarta färgen (eumelanin) produceras i oregelbundna partier och övriga kroppen som saknar produktion av eumelanin blir gul av feomelanin. Detta ger gul/svart japantecknad.
- Den är även chinchilla, vilket innebär att produktionen av gult pigment (feomelanin) saknas och de gula partierna blir helt vita. Detta ger vit/svart japantecknad.
- Den är brun, vilket innebär att brunt eumelanin produceras istället för svart och de mörka partierna blir därför bruna.

Vanliga fel på japanteckning:
- För stora enfärgade fält.
- Båda öronen eller båda frambenen i samma färg.
- Enfärgat huvud eller enfärgat bröst
- Mindre än tre färgfält på en sida.

Kan förväxlas med:
Siames/brun japantecknad, detta är en variant där det istället är zobelanlaget som reducerar den gula färgen och kaninen är egentligen inte äkta vit/brun japan. En siamesjapan kan man känna igen på att den har viss siamesteckning, se bild nedan. Dock kan kanske även en enfärgad vit/brun japan se ut så då det ju genetiskt är en japantecknad sallander. Siamesjapaner kallas ibland för zobeljapan, detta är ett lite missvisande namn då det inte är en zobel med japanränder utan en siames.
 

Ur standarden

Huvudets och bröstets teckning
På svart/gul Japan är det ena örat svart och det andra gult. Huvudet är svart på den halva där örat är gult och omvänt gult på den halva där örat är svart.
På svart/gul Japan fördelar sig teckningen på bröstet på motsvarande sätt som för huvudet. Bröstet är gult på den sida där huvudet är svart, respektive svart på den sida där huvudet är gult. Teckningen på benen fördelar sig likaså; svart ben under gul brösthalva och gult ben under svart brösthalva.

Kroppens teckning
Kroppen skall ej ha för smala bälten, av de två färgerna, minst tre på var sida, idealet är fyra på var sida. Dock kan tre bälten på den ena sidan och fyra på den andra accepteras. På ryggen fördelar sig färgerna så, att ett gult bälte på ena sidan, möter ett svart bälte på andra sidan och omvänt.

Färgerna i de enskilda partierna eller bältena skall vara klara. Idealet är att färgerna i bältena fortsätter på buken, men en svagt färgad buk kan accepteras, då idealteckningen är mycket svår att uppnå. Vita, mindre partier, på buken eller vit buk samt vitt på svansens undersida kan förekomma hos Japaner med viltanlag, detta betraktas inte som fel.
För övriga färgkombinationer gäller motsvarande teckning.

Bilder
(klicka på bilderna för att se dem i större format)

Normalpälsad

Fuchs

bild saknas

Rex

bild saknas

Lejonhuvad

 

Satin

bild saknas
 

Teddy

bild saknas
 

Ungar

 

 

Siames/brun japanteckning

Dessa är zobel istället för chinchilla och eftersom zobelanlaget liksom chinchillaanlaget reducerar gul färg så blir en japantecknad kanin siames, med japanteckning.
     
     
 

Denna sida uppdaterades senast 160512

 

Till hemsidan