Japantecknad blå/gul

Färgkoder

Namn på andra språk

Mer information

Tysk: A_bj_ C_ dd G_
A_bj_ C_ dd gg
A_bj_ C_ dd go_

Engelsk: A_ B_ C_ dd ej_
aa B_ C_ dd ej_
a
t_ B_ C_ dd ej_
Engelska: Blue Jap. Harlequin Bottenfärg: -
Tyska: Ögonfärg: blågrå
Finska : Sinikeltainen japanilainen Klofärg: mörkt hornfärgad på blå tår och hornfärgad på gula tår
Norska:
Danska: Blå/gul japaner
 
 

Kommentar

Japanteckning är godkänt både i viltfärgad och enfärgad variant. Färgen förekommer även som otter och kan vara väldigt svår att skilja från de två andra varianterna. De viltfärgade blir normalt bäst i färgen då enfärgade kan få mask (som på en madagaskar) och göra teckningen lite diffus. Den gula färgen ska vara gul till rödgul, en mer rödgul färg tyder på rödförstärkningsanlag, y. Pga. att blåanlaget d späder ut färgen blir den gula färgen hos den gul/blå japanvarianten oftast ganska blekgul i färgen.

Vad säger färgkoden?
A_bj_ C_ dd G_
I just denna kod är färgen viltfärgad, men japanteckning kan även förekommer som enfärgad (gg) pch otter (go_).
Det som skiljer denna färg från viltgrå är att:
- Den är japantecknad, den svarta färgen (eumelanin) produceras i oregelbundna partier och övriga kroppen som saknar produktion av eumelanin blir gul av feomelanin. Detta ger  japantecknad svart/gul
- Den är även blå, vilket innebär att all färg späds ut, de svarta partierna blir blå och även de gula partierna blir blekare.

Vanliga fel på japanteckning:
- För stora enfärgade fält.
- Båda öronen eller båda frambenen i samma färg.
- Enfärgat huvud eller enfärgat bröst
- Mindre än tre färgfält på en sida.

Ur standarden

Färg
Blå och gul till rödgul. Den rödgula starkt lysande färgen bör föredragas framför den ljusgula. Båda färgerna är tillåtna.

Huvudets och bröstets teckning
På svart/gul Japan är det ena örat svart och det andra gult. Huvudet är svart på den halva där örat är gult och omvänt gult på den halva där örat är svart.
På svart/gul Japan fördelar sig teckningen på bröstet på motsvarande sätt som för huvudet. Bröstet är gult på den sida där huvudet är svart, respektive svart på den sida där huvudet är gult. Teckningen på benen fördelar sig likaså; svart ben under gul brösthalva och gult ben under svart brösthalva.

Kroppens teckning
Kroppen skall ej ha för smala bälten, av de två färgerna, minst tre på var sida, idealet är fyra på var sida. Dock kan tre bälten på den ena sidan och fyra på den andra accepteras. På ryggen fördelar sig färgerna så, att ett gult bälte på ena sidan, möter ett svart bälte på andra sidan och omvänt.

Färgerna i de enskilda partierna eller bältena skall vara klara. Idealet är att färgerna i bältena fortsätter på buken, men en svagt färgad buk kan accepteras, då idealteckningen är mycket svår att uppnå. Vita, mindre partier, på buken eller vit buk samt vitt på svansens undersida kan förekomma hos Japaner med viltanlag, detta betraktas inte som fel.
För övriga färgkombinationer gäller motsvarande teckning.

Bilder
(klicka på bilderna för att se dem i större format)

Normalpälsad

Fuchs

Rex

Lejonhuvad

Satin

 

Teddy

bild saknas

Ungar

 

Holländartecknad

Wienertecknad

 

Brokad

När brokningens utbredning bara ger lite prickar brukar kaninen kallas för scheck. Trefärgad kallas den om den har två olika färger på prickarna I detta fallet blå och gula. Genetiskt är det en japantecknad och brokad kanin.

   
     
 

Denna sida uppdaterades senast 160512

 

Till hemsidan