Havana
(brun, havanna)

Färgkoder

Namn på andra språk

Mer information

Tysk: A_ B_ cc D_ gg Engelska: Chocolate Bottenfärg: gråblå
Engelsk: gg bb C_ D_ E_ Tyska: Ögonfärg: mörkbrun som kan skina i rubinrött i vissa vinklar
Finska: Ruskea
  Norska: Brun Klofärg: mörkbrun
  Danska: Havana el Brun
 
 

Kommentar

"Från mjölkchoklad till mörk choklad", kan man säga om de olika nyanserna. Kan kallas både 'brun' och 'havanna', stavas ibland 'havana'. Anledningen till att den ibland stavas med ett 'n' och ibland med två är för att den kubanska staden Havana som färgen är uppkallad efter stavas Havana på engelska och Havanna på svenska. I standarden används den engelska stavningen. Här på kaninfarg.se används oftast den svenska, har dock ändrat rubriken på denna sida till den engelska, efter jag fått lite protester ;) Varför döper man då en färg efter en stad på Kuba? Utan att veta säkert gissar jag att det är för att staden är känd för cigarrer, som ju är chokladbruna.

De raserna som främst förknippas med färgen havanna är Lilla Havana och Stora Havana.

Den chokladbruna färgen beror på en genetisk förändring som gjort att den svarta färgpigmentet eumelanin har fått en annan sammansättning och istället blivit brunt. Färgen beror alltså på ett brunt färgpigment. Allelen för brunt eumelanin (c) är recessiv och måste nedärvas från båda föräldrarna för att avkomman ska bli brun. Denna färgförändring finns på flera djurslag, bl.a. på hundar och katter (choklad). Däremot inte på häst, hästfärgen som kallas brun är brun av en annan anledning.

Kan ha rubinglans i ögonen.

Vad säger färgkoden?
A_ B_ cc D_ gg
Denna färg skiljer sig från grundfärgen viltgrå genom att:
- Den är enfärgad och saknar därmed viltzoner och bältesindelade täckhår. Detta ger svart.
- Sen är den även havanna/brun vilket gör att brunt pigment produceras istället för svart och kaninen blir helt brunfärgad.

Vad bör man inte para med (inom rasavel)?
Inom rasavel är det inte önskvärt att korsa havanna med zobel då zobel i havannalinjer, och vise versa, kan ge upphov till den icke godkända färgen zobel havanna. Inte heller gula färger bör man korsa med havanna då det kan ge upphov till färger som tex. kanel. Den enda godkända färgen där havanna förekommer i kombination med gult är beige.
Bäst att para med, om man inte är ute efter någon annan färg, är havanna själv, eller svart om man hittar bättre material där.

Vanliga färgfel:
- Rostfärg (solblekning)
- Ljus bottenfärg.
- Ojämn färg

Kan förväxlas med:
Zobel havanna

"Brun viltsvart" (dvs. en viltsvart med dubbla brunanlag)

Ur standarden:
"Täckfärgen är mörkbrun och glansfull. Färgen sträcker sig över hela kroppen och är endast något mattare på undersidan. Den bruna färgen skall täcka så stor del av håren som möjligt." - Skaf
 

Bilder
(klicka på bilderna för att se dem i större format)

Normalpälsad


Havanna på hermelin, dvärgvädur resp. lilla havana

Fuchs

Rex

Lejonhuvad

Satin

 

Teddy

bild saknas

 

Ungar

Övrigt

Exempel på hur en solblekt kanin kan se ut.

Nyanser

Manteltecknad

Läs mer om mantelteckning här.
Holländartecknad
Engelsk scheckteckning
     
 

Denna sida uppdaterades senast 160229

 

Till hemsidan